Apa Perbezaan Biri-biri Dengan Kambing ???

Biri-biri berbeza dengan Kambing, nampak seperti sama tapi sebenarnya berbeza, terutamanya pada bulunya.

Jom kita lihat apa perbezaanya:
 1.  Bebiri suka berkumpulan manakala kambing suka pecah dari kumpulan (bersendirian).
 2. Bebiri meragut rumput yang berada di bawah (tanah) manakala kambing suka makan pucuk-pucuk pepohon dan dedaun. Walau bagaimanapun kambing juga meragut rumput.
 3. Ekor bebiri ke bawah manakala kambing menegak ke atas. 
 4. Kadar kematangan bebiri lebih cepat berbanding kambing, kambing hanya boleh di buat korban atau akikah setelah umurnya mencapai 2 tahun atau lebih manakala bebiri setahun telah boleh dikorbankan untuk Aqiqah atau pun Qurban (bebiri jantan).
 5. Bulu tidak boleh dijadikan ukuran perbezaan kerana terdapat juga kambing yang mempunyai bulu yang lebat seperti kambing Pygmy atau African Dwarf dan terdapat juga bebiri yang tidak mempunyai bulu yang lebat. Bebiri boleh dikategorikan kepada dua, “Woolsheep” (berbulu panjang) seperti bebiri Dorset dan “Hairsheep” (rerambut) seperti bebiri Barbados, Damara, Dorper, Merino dan sebagainya. Walau bagaimanapun, bulu bebiri keriting dan kusam manakala bulu kambing agak lurus.
 6. Komposisi daging kedua-duanya juga berbeza dimana kadar karkas (daging) kambing lebih tinggi berbanding dengan bebiri (lemak lebih banyak). Daging kambing juga mempunyai kandungan protein dan vitamin yang tinggi.
 7. Ada beberapa tumbuhan yang menjadi racun (mudharat) kepada bebiri tetapi boleh dimakan oleh kambing dan sebaliknya.
 8. Bebiri dan kambing tidak boleh bersatu (mengawan) kerana mereka adalah spesis yang tidak sama seperti bezanya itik dengan ayam.
 9. Dari segi pengurusan, ianya hampir sama tetapi menternak kambing adalah lebih rumit kerana kambing lebih sensitif kepada persekitaran, makanan dan cuaca. Oleh itu kambing mempunyai nilai komersial yang lebih tinggi.
 10. Istilah dalam Bahasa Inggeris yang digunakan untuk daging haiwan ini berbeza:
 • Daging kambing dewasa dikenali sebagai chevon
 • Daging anak kambing dikenali sebagai cabrito (Spanish) atau capretto.
 • Daging bebiri dewasa dikenali sebagai mutton.
 • Daging anak bebiri dikenali sebagai lamb

11. Apabila bebiri betina sampai masa untuk mengawan, sekeliling matanya menjadi cantik disebabkan hormon yang keluar manakala kambing betina mengeluarkan bau di punggungnya (alat pembiakan betina) untuk menarik perhatian jantan.

12. Di Indonesia, kambing dipanggil sebagai kambing manakala bebiri dipanggil sebagai domba. Istilah “bodoh domba” adalah digunakan untuk memaki orang yang bodoh yang disamakan seperti bebiri tetapi tidak seperti kambing yang dianggap haiwan yang cerdik, manja dan sebagainya.

Banyak lagi perbezaan yang boleh dicari dan diperhatikan diantara kedua-dua haiwan ternakan ini. Ternyata mereka adalah haiwan yang sangat berbeza dan pengurusan kedua-duanya juga sedikit sebanyak dipengaruhi oleh sifat-sifat ini.

Untuk pertanyaan dan tempahan kambing golek akikah, KLIK link ini http://www.kambinggolek69.com/kambing-golek69/ atau whatapp kami di 0107994369

Semoga Bermanfaat. Jangan Lupa Sebarkan Kepada Sahabat Kita Yang Lain.

Terima Kasih…

 

 

Credit : M-Bazaar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *